Очаква се нов ръст на цените

Купувачите в супермаркетите и магазините за търговия на дребно са изправени пред нов скок на цените. Особено рязко са поскъпнали хранителните продукти. И това не е границата – в близко бъдеще тенденцията ще продължи.

Търговците на дребно и вносителите не могат сами да се справят с повишаването на цените и са принудени частично да го прехвърлят върху плещите на купувачите.

Според последните данни на Статистическата служба на Кипър цените на основните хранителни стоки са се повишили повече от темпа на инфлация.

– През първите два месеца на годината цените на захарта, маргарина и други масла от растителен произход са се увеличили със 74,35%.

– Зехтинът се повиши с 18,58%.

– Повишени са цените на говеждото – с 25,37%, на овнешкото и козето – с 24,47%, на свинското – с 18,76%, на прясната риба – с 15,16%.

– Зеленчуците са поскъпнали с 25,04%.

– Цените на тестените изделия са се увеличили с 21,22%, на ориза – със 17,09%, на прясното мляко с масленост 3,2% – с 17,91%, на ядките – с 12,88%, на шоколада – с 11,7%.

Доставчиците се опитват да намерят алтернативи, но увеличението на цените на дребно в близко бъдеще трябва да се счита за неизбежно. Това се дължи на продължаващото нарастване на цената на суровините.

Външни фактори и международни събития създават нестабилна среда, която неизбежно засяга кипърския пазар. Събитията в Украйна и шокът, който изпитаха международните пазари след колапса на SVB (Silicon Valley Bank – Американска търговска банка) създават допълнителна несигурност.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*