Срещата Мицотакис-Христодулидес подчертава необходимостта от преговори за Кипър

Възобновяването на преговорите за решаване на кипърския проблем беше в центъра на тет-а-тет между президента Никос Христодулидес и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис днес, понеделник.

Срещата в президентския дворец се проведе преди тристранната среща на върха Кипър-Гърция-Израел, която в момента е в ход и с участието на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Приветствайки Мицотакис, Христодулидис подчерта, че тристранният механизъм попада в рамките на регионалното сътрудничество, което подчертава ролите, които Кипър и Гърция като държави-членки на ЕС могат да играят в региона на Източното Средиземноморие.

„Ще имаме възможност да обсъдим както кипърския проблем, така и гръцко-турските отношения. Общото събрание на ООН, срещите, които ще имаме, и Европейският съвет през октомври са от изключително значение.“

Той също така потвърди готовността си за подновяване на преговорите и подчерта потенциалните ползи за всички участващи страни.

„Кипър се ангажира да си сътрудничи с всички свои съседи въз основа на международното право и взаимно изгодни решения за всички народи в региона“, каза Христодулидес.

Мицотакис каза, че Гърция, Кипър и Израел представляват стълбовете на стабилността в Източното Средиземноморие, добавяйки, че „тристранното партньорство е издържало изпитанието на времето и е показало ползите си както на политическо, така и на икономическо ниво, както и в други области“.

„Гърция винаги ще подкрепя тази позиция. Идните месеци също ще бъдат от решаващо значение за гръцко-турските отношения“, каза Мицотакис, добавяйки, че последните събития позволяват известен предпазлив оптимизъм.

Мицотакис и Нетаняху ще имат двустранна среща по-късно през деня.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*