Кипър: Многото незаконни магазини поддържат страха на търговците

Преди почти три години бе спуснат катинарът на веригата магазини Орфанидис и пазарът на търговия на дребно все още не е стабилен.

Все повече и повече нови магазини отварят, често без необходимите лицензи.

След затварянето на веригата Орфанидес, който държеше 25% от оборота и имаше 30 магазина на острова, други компании супермаркети и дискаунтърите се опитват да се възползват от освободената пазарна ниша и да намерят своето място и утвърждаване.

Днес баницата е разделена от големите вериги супермаркети – Карфур, Алфа Мега, Папантониу, Метро и дискаунтърите Lidl и Plus, но в същото време от Асоциацията на супермаркетите се оплакват от факта, че много магазини в Кипър работят без необходимите разрешителни. В писма до компетентните органи на държавата и до министъра на вътрешните работи, те осъдиха редица случаи, в които откриват нарушения.

Андреас Хаджиадаму, изпълнителен секретар на Асоциацията се възмущава от бездействието и дори невежеството на държавните власти по отношение на незаконните търговски обекти, които плащайки глобите, продължават да работят без необходимите лицензи.

В същото време голям брой законни магазини на пазара все още не са стъпили на краката си, след неблагоприятните условия, породени от финансовата криза и Меморандума.

Търговските дружества се опитват месец след месец, за да си осигурят кредити за магазините си, за да се намали риска за компаниите. Освен това, много от тях твърдят, че все още имат да вземат пари от ликвидаторите на Орфанидис.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*