Строги глоби за собствениците на кучета? Може би на хартия без реално изпълнение

Широкообхватен законопроект, който цели цялостно преразглеждане на разпоредбите за притежание на кучета, заплашва сурови глоби на място до 300 евро, но групите за защита на животните се съмняват дали ще бъдат приложени.

Не си събирате кучешките изпражнения на обществено място? 300 евро глоба.

Не правите достатъчно, за да спрете кучето си да лае? 200 евро глоба.

Да притежавате куче, без да сте го регистрирали? 200 евро глоба.

Схванахте идеята.

Законодателството, което се обсъжда в комисията по околна среда на Камарата, има за цел да се справи с всички видове несоциално, безотговорно и опасно поведение.

Хараламбос Теопемпту, лидер на Зелената партия и председател на комисия, каза пред Cyprus Mail в четвъртък, че последното предложение има за цел да прецизира закона за кучетата от 2002 г.

„Целта е да се дефинира ясно как да се притежава куче“, каза той, обяснявайки, че ще се справи с неконтролираното размножаване и последващото малтретиране на животни, като изоставяне на нежелани животни.

Например, законопроектът предвижда годишно свидетелство за регистрация, което ще изисква здравна книжка на кучето за подновяване. Таксата ще бъде 5 евро за кастрирани кучета и до 30 евро за некастрирани кучета.

Но присъстващите на заседанието на комисията в сряда включваха организации за хуманно отношение към животните, всички от които изразиха дълбока загриженост относно прилагането на разпоредбите.

„Няма смисъл да се подготвя идеалното законодателство, ако в крайна сметка то не бъде приложено“, заявиха откровено от приютът за кучета в Никозия.

Попитан по този въпрос, Теопемпту каза, че „всеки път, когато приемаме закон, има четири ключови критерия: да приемем правилния закон, дали има правилната инфраструктура, да имаме хора и правоприлагане“.

„За съжаление не сме впечатлени от местните власти, които направиха много малко, за да наложат закона за кучетата от 2002 г. – като регламента за микрочиповете“, каза Теопемпту.

Позовавайки се на слабо прилагания закон от 2002 г., Теопемпту обясни, че той също налага строги мерки за контрол на породи кучета, считани за опасни.

Теопемпту повтори, че местните власти са отговорни за прилагането.

„Ако това законодателство беше наложено, сега нямаше да има тези видове породи“, каза той. Допълни, че както предишното законодателство, така и предложените изменения ограничават отглеждането и продажбата на опасни породи.

Трябва да се отбележи обаче, че ако вече притежавате такова куче, тогава ви е позволено да го задържите – но идеята е, че те ще бъдат премахнати.

От своя страна Фондът за дивеча и фауната заяви, че 36 000 ловни кучета са чипирани.

„Ловците регистрират кучетата си, проверките се извършват ежедневно“, допълват те.

Очаква се, че някои ще са предпазливи при налагането на годишна такса за регистрация от 30 евро за кучета, които не са кастрирани, тъй като има опасения, че те просто ще бъдат изоставени.

На друго място законопроектът предвижда, че собствениците трябва да регистрират смъртта на кучето си в рамките на седем дни, а ако то е било откраднато или изгубено, в рамките на два дни.

Всички регистрирани кучета ще имат метален „кучешки етикет“ на нашийника си, с подробности за контакт на собственика и регистрационния номер на кучето.

Освен това всички кучета на възраст над два месеца ще имат нашийник, когато са на открито.

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*