Кипър: Очаква ли ни водна криза

Капацитетът на язовирите тази година досега е повод за безпокойство, тъй като е с почти 20% по-малък от предходната година, заяви днес заместник-директорът на отдела за развитие на водите Лиа Георгиу.

По последни данни от 22/3, капацитетът на водата в язовирите е 69,4%, докато миналата година

В същия период е 89,1%.

Георгиу каза, че в язовирите са постъпили общо 202 млн. куб. м вода, с 59 млн. куб. м по-малко от миналата година.

Говорейки по повод Световния ден на водата, Георгиу каза, че най-високият капацитет е регистриран в язовира в Аргака с 98,9 процента и в Ксилиату, който е прелял със 100% капацитет.

Куриос, който е най-големият язовир, в момента записва 64,4%.

Георгиу допълни, че както всяка година ще бъде свикана консултативната комисия по управление на водите, която ще обсъди със селскостопанските организации количествата, които ще бъдат дадени за земеделие, като в същото време ще бъдат разгледани и количествата за обезсоляване.

По отношение на качеството на водата, Георгиу каза, че мониторингът се извършва в контекста на действието на договорите за обезсоляване от изпълнителя на всеки блок.

„Уверени сме, че водата отговаря на спецификациите за качество и наблюдаваме последната точка на доставка до местните власти и водните съвети, за да сме сигурни, че доставяме вода, която е безопасна в съответствие със законодателството“, каза тя.

Тя обясни, че управлението на водите следи производството на обезсолена вода и доставката до крайните получатели.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*