Лидерът на АКЕЛ Андрос Киприану се завърна от Турция

Лидерът на АКЕЛ Андрос Киприану заяви, че Турция е позволила на кипърския турски лидер Мустафа Акънджъ пълна свобода относно вътрешните въпроси, свързани с разрешаването на кипърския въпрос, докато Анкара е по-загрижена за сигурността и гаранциите.

Киприану се завърна в Кипър от Истанбул, където се срещна с турския премиер Ахмет Давутоглу и министъра на външните работи Мелвют Чавушоглу в събота. Той заяви, че е очевидно, в резултат на дискусиите, проведени в Истанбул, че Турция иска да играе роля в издаването на гаранциите.

„Визитата постигна целите, които си поставяме още от самото начало …, че ще се срещнем с турския министър-председател и министъра на външните работи, които да се запознаят и да вземат под внимание позициите на кипърската гръцка страна”, заяви Киприану.
„Втората цел е да се чуе тяхното мнение и евентуално да се опитаме да анализираме какво може да се крие зад думите им”. Турското ръководство ясно разбира, че без решение на кипърския въпрос, Анкара няма да може да играе важна роля в югоизточното Средиземноморие.
„Турският премиер изрично заяви, че ще се интересуват от партньорство с Гърция и Кипър след решението на кипърския проблем, за да се подпомогне развитието на региона”, каза Киприану. Анкара подкрепя Акънджъ и той има пълна свобода на действие на масата за преговорите, а Турция е по-заинтересована от въпросите, свързани с гаранциите и демилитаризацията.
„Нашата позиция е ясна, че не можем да приемем Турция като гарант и при никакви обстоятелства няма да приемем нейните намеси. Може да има решение, само ако и когато се създадат условия, които биха позволили на двете страни да кажат „да” на референдума”. Той добави, че единственият начин за решаване на разногласията е чрез диалог и е ясно, че двете страни имат желание да запазят линиите за комуникации отворени.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*