Лидерите очакват съвместна работа по мерките за изграждане на доверие

Говорителят на правителството Никос Христодулидис заяви в неделя, че президентът Анастасиадис и новият лидер на кипърските турци Мустафа Акънджъ са поискали техните преговарящи да подготвят съвместен списък на мерките за укрепване на доверието.

Поканен да коментира изказването на кипърския турски преговарящ Йоздил Нами, че кипърският проблем може да бъде решен в рамките на няколко месеца, Христодулидис каза, „е този списък ще бъде представен на двамата лидери, които единствено имат компетентността да решат какви мерки ще бъдат приети.

Отбелязвайки, че двамата лидери имат волята да пристъпят към укрепване на доверието, че “те разбират добавената стойност на такъв процес, който ще тече паралелно с процеса на преговори в подкрепа на преговорите за общата цел.”

“Ние трябва да се изчакаме, до срещата на 29 май по време на която този въпрос също ще бъде разгледан”, добави той.

В отговор на въпрос, христодулидис каза, че преговорите по различните аспекти на кипърския проблем се очаква да започнат в срещата на 29 май.

Отбелязвайки, че кипърската гръцка страна се надява, че ще бъдат създадени условия за положителен резултат, за искрен и съдържателен диалог с участието на всички заинтересовани страни, говорителят посочи обаче, че “всичко ще се определи на масата за преговори.”

той посочи още, че активното участие на Турция е необходим компонент за създаване на условия, които ще гарантират оптимизъм.

“От страна на президента на Кипър, налице е абсолютна готовност и политическа воля и ние очакваме с началото на преговорите с г-н Акънджъ да видите как този процес се движи напред”, добави той.

Освен това, говорейки по време на церемония в Пафос, Христодулидис каза, че прекратяването на турската окупация, обединението на страната ни, както и създаването на условия, които ще позволят на всички кипърски гърци да живеят в мир с кипърските турци, остава наш основен приоритет . ”

“Президентът Никос Анастасиадис е решена да продължи да работи усилено, за да се създадат условия, които ще ни позволят да бъдем оптимисти за положителен резултат, че ще сложи край на окупацията и нашата страна ще се обедини отново”, заключи той

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*