Анастасиадис повдига въпроса “Турция-ЕС” с Меркел

Кипър няма да спре да се противопоставя на турските преговори за присъединяване с ЕС, заради блокирането на някои глави от преговорите. Германският канцлер Ангела Меркел заяви по време на пресконференцията в Истанбул на турския премиер Ахмет Давутоглу, че страната й „е готова през тази година да отвори глава 17 (икономическа политика), и да направи подготовката за 23 и 24 глава”, каза тя. Глави 23 и 24 са част от осемте блокирани от Кипър.

Предложението на Меркел е част от сделка. Германия се стреми да привлече Турция за по-голяма помощ в борбата с емигрантската криза в ЕС.

Президентът Никос Анастасиадис каза, че ще се срещне с Меркел през следващите няколко дни по време на срещата на Европейската народна партия в Мадрид и ще обсъди въпроса със спорните главите с германския канцлер.

Запитана в Истанбул как ще убеди кипърските гърци, когато се стигна до отваряне на главите, Меркел призна, че е необходимо одобрението и на всички страни-членки за отварянето на тези глави, но сега основният проблем са емигрантите и създалата се кризисна ситуация.

Турция отказва да изпълни Допълнителния протокол „Анкара” с ЕС, който изисква от турското правителство да се премахнат всички дискриминационни пречки по отношение на Кипър като страна членка.
Турската забраната за кипърския въздушен и морския трафик е основен аспект на този протокол, това води до блокирането на други осем глави, необходими на Турция, за да продължи напред с присъединяването й към ЕС.

Йоанис Касулидис сподели, че Турция не предприема необходимите действия, които биха позволили Кипър да вдигне забраната си за глави 23 и 24. Той призна, че много страни членки на ЕС биха искали да видят тези глави отворени.
„Много държави в ЕС са загрижени за бежанската криза, и аз виждам известна промяна в отношението към откриването на тези преговорни глави. Вярвам, че това се дължи на погрешно възприятие на начина за решаване на бежанската криза, каза министъра.

Доколкото са засегнати глави 23 и 24, от кипърска страна е направено предложение, за връщане на Вароша на всички нейни законни жители, което ще позволи на Никозия да проучи възможността за отваряне на тези две глави.

Постоянният представител на Кипър в Европейския съюз Корнелиос Корнелиу каза, че за главата отнасяща се до свободното движение на работници, Кипър имаше подкрепата на Германия и Франция.
„Ако Турция в момент, когато сезапочнат разговорите с Европейския съюз,играепо правилата-защото ниене можем да забравим, че ЕС е организацияиобщност на ценностии не трябва да пренебрегвамеправната рамка-тогава азвярвам, че товаще се отрази положителнона процедуритеза разрешаванена кипърския проблем”, каза той. „Докато Турцияев центъра наразговоритеза имиграционната криза,почтивсичкидържави-членкиса готови даподновятразговорите междуЕС и Турцияи затова ние трябвада преразгледамепозициите си”.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*