Нов провал на преговорите за бъдещето на Гърция

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис смята, че само Ангела Меркел може да спаси Гърция от Грекзит

Преговорите в Брюксел между Гърция и международните й кредитори завършиха без споразумение.

Гръцките предложения остават непълни, съобщи след разговорите говорител на Европейската комисия.

655-402-cipras-varufakisОт думите на говорителя стана ясно още, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер остава убеден, че може да бъде намерено решение до края на месеца, когато Гърция трябва да върне кредит на Международния валутен фонд (МВФ) – задължение, което е възможно тя да не успее да изпълни.

Според ЕК, Гърция трябва да пести до 2 милиарда евро годишно, за да получи финансовата помощ, от която отчаяно се нуждае, обясни цитираният говорител на ЕК. Той обясни, че “на тази основа ще има нови дискусии, които вече ще се проведат в Еврогрупата”.

Източник от гръцкото правителство определи исканията на кредиторите от ЕС и МВФ като ирационални.

Той посочи, че преговорите в Брюксел са продължили само 45 минути, и хвърли вината за техния неуспех най-вече върху Международния валутен фонд.

Цитираният гръцки правителствен източник нарече позицията на МВФ “безкомпромисна и твърда”, тъй като базираната във Вашингтон глобална финансова институция е настоявала за ново орязване на пенсиите и за повишаване на данък добавена стойност в Гърция.

„Атина е готова търпеливо да изчака кредиторите да станат реалисти в исканията си към страната, с която преговарят по списък с реформи в замяна на жизненоважно финансиране”, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, цитиран от Франс прес.

В коментар на неуспеха на преговорите, гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис изключи възможността за излизането на Гърция от еврозоната, тъй като това не би било разумно решение на гръцката криза.

По думите на Варуфакис, цитиран от Ройтерс, преструктурирането на дълга е единственият път напред.

Изключвам Грекзит като разумно решение, подчерта Варуфакис в публикувано днес интервю за германския вестник “Билд”, имайки предвид излизането на Атина от еврозоната. “Никой обаче не може да изключи всичко.

Според него е възможно споразумение, ако в преговорите участва германският канцлер Ангела Меркел.преговори Гърция

Следващото заседание на министрите на финансите на страните от еврозоната, на което се очаква преговорите да бъдат подновени, е насрочено за четвъртък в Люксембург.

На 30 юни е падежът на дълг от 1,6 милиарда евро на Гърция към МВФ. Има опасност тя да не погаси своето задължение, ако международните кредитори не деблокират транш от 7,2 милиарда евро за нея, замразен поради липсата на споразумение между Атина и нейните кредитори.

Без одобрението на трите институции – ЕК, МВФ и Европейската централна банка – няма особени изгледи за благоприятно споразумение в четвъртък, което засилва перспективите преговарящите от еврозоната да прибегнат до стратегията “или това, или нищо”, приложена за Кипър преди две години.

Тогава представител на ЕЦБ предупреди, че ако не бъде постигнато споразумение, ще се наложи да бъде спряно цялото спешно финансиране на кипърските банки, което по същество означаваше да бъде оставена финансовата система на страната да се срине.

През последната седмица ЕЦБ е подложена на натиск да заеме същата позиция по отношение на Гърция, коментира “Файненшъл таймс”.

Източник: По материали от БТА    

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*