Кипърският президент разговаря с Ангела Меркел

Президентът Никос Анастасиадис е имал във вторник телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, с която са обсъдили двустранните отношения, регионални въпроси от интерес за ЕС, както и най-новото развитие на кипърския проблем.

Това заяви говорителят на правителството Никос Христодулидис в писмено изявление.

“Що се отнася до г-жа Меркел, тя подчерта необходимостта от разговори по кипърския въпрос, който да протече независимо от заплахи и изнудване, така че чрез положителен климат и искрен диалог, условията определящи за преговорите, да се достигне положителен резултат,” се казва още в изявлението на говорителя на правителството.

Едва ли в разговора е подминат и въпроса за дългото задържане на закона за запор и конфискации на ипотекирани имоти и проблема с така наречените лоши кредити. По този въпрос обаче не се споменава нищо в изявлението.

Очевидно бързото разрешаване на кипърския проблем е от интерес не само за самия Кипър и неговите граждани, но и за Европа и цялата международна общност като цяло. Остава да чакаме и да видим дали тези надежди ще започнат своето осъществяване след изборите в северните окупирани територии.

Най-вероятно обаче чакането ще продължи и след 19 април, тъй като статистиките сочат, че нито един от кандидатите няма да мине границата от 50% на първи тур. Най-вероятно двамата основни претенденти – Ероглу и Алкънчъ – ще се борят за лидерското място на балотаж.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*