Никос Анастасиадис призовава Турция да прекрати конфликта и да се върне към масата за преговори

Президентът Никос Анастасиядис призова Турция и кипърските турци да се върнат на масата за преговори при условие, че прекратят нарушаването на суверенните права на републиката в изключителната икономическа зона (ИИЗ). Турция издаде нов Navtex, за своите кораби в района на Блок 3 до 10 март.

Анастасиадис призова турската страна да прекрати блокадата и да възобнови преговорите, за да обедини острова.

„Искам още веднъж публично да поканя Турция и кипърската турска страна да отговорят незабавно на моя призив да се върнат на масата за преговори, при условие че прекратят нарушаването на суверенните права на Република Кипър в ИИЗ“, каза той.

Кипърските турци твърдят, че имат права върху природните ресурси на острова.

Режимът на окупираните части обявява собствена „изключителна икономическа зона“, която всъщност твърди, че половината от изключителната икономическа зона на Кипър принадлежи на тях, включително блокове 1, 2, 3, 8, 9, 12 и 13. Турция, която твърди, че защитава правата на кипърските турци, също има претенции към части от различни блокове в ИИЗ на Кипър, които твърдят, че въпросните райони са част от нейния континентален шелф. Твърдението включва част от блокове 1, 4, 5, 6 и 7, на юг и югозапад от острова.

Според докладите Турция се очаква да започне собствено проучване на нефт и газ в Източното Средиземноморие през март. Турският кораб „Deepsea Metro II“ в момента се подготвя и ще се отправи към региона, след като получи турско име.

Президентът Анастасиадис заяви, че твърденията на кипърските турци са неоснователни, като се има предвид споразумението, постигнато от бившия президент Димитрис Христофиас и бившия лидер на кипърските турци Мехмет Али Талят.

Споразумението предвижда, че всички решения относно морските зони, континенталния шелф, ИИЗ ще бъдат разгледани от федералното правителство след обединение.

„Тази конвергенция бе потвърдена по време на последния кръг от преговори и никога не беше оспорена от турската страна“, каза той в сряда.

Правителството е внесло законопроект в парламента, който предвижда създаване на фонд, подобен на норвежкия суверен фонд, който да управлява приходите от въглеводороди, като по този начин „защитава интересите на сегашните и бъдещите поколения на всички кипърци“.

Акънджъ съобщи, че кипърската турска страна иска конструктивен подход към възобновяването на преговорите, но първо трябва да се изясни – „Ако кипърските гърци наистина са готови да споделят властта и богатството на Кипър с турско-кипърската страна“.

Очаква се Кипърският президент Анастасиадис да информира лидерите на ЕС за създалата се ситуация по време на неофициалната среща на високо равнище в петък в Брюксел.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*