Президентът на Кипър Никос Анастасиадис ще бъде на официално посещение в България

На 22 и 23 февруари по покана на президента Росен Плевнелиев на официално посещение в Република България ще бъде президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис.

Развитието на двустранното икономическо и търговско сътрудничество, проектите за енергийна диверсификация в региона, партньорството на България и Кипър в ЕС, ситуацията на сигурност в Югоизточна Европа, както и борбата с тероризма и кризата в Близкия Изток, се очаква да бъдат във фокуса на разговорите на двамата президенти.

На 22 февруари пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ ще се състои церемонията по официалното посрещане на президента Никос Анастасиадис. Държавният глава на Кипър ще положи венец пред паметника на Незнайния войн. Ще се състои и срещата „на четири очи“ на президентите Плевнелиев и Анастасиадис на „Дондуков“ 2, след което ще се проведат пленарни разговори на официалните делегации на България и Кипър. В присъствието на държавните глави в Гербовата зала ще бъдат подписани двустранни споразумения. Президентите Росен Плевнелиев и Никос Анастасиадис ще дадат и съвместна пресконференция.

На 23 февруари, в сградата на Българската търговско-промишлена палата ще се проведе Българо-кипърски бизнес-форум, който ще бъде открит от двамата президенти.

В рамките на официалното си посещение президентът Никос Анастасиадис ще проведе срещи и с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и с министър-председателя Бойко Борисов. В София президентът Анастасиадис ще разговаря и с Негово Светейшество Неофит I, Патриарх Български и митрополит Софийски.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*