Ейде “значително” по-оптимистичен

Специалният пратеник на ООН за Кипър Еспен Барт Ейде заяви във вторник, че е все по-голяма вероятността обстоятелствата, довели до спирането на мирните преговори, скоро да не са налице.

Пред журналисти след среща с президента Анастасиадис и лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу, той каза: “Ние, разбира се, трябва да видим, че това е факт [неподновяването на NAVTEX] преди да можем да продължим, но очакванията са, че в рамките на разумен период от време, ще бъдем в състояние да се върнем към климата, когато не просто ще можем да разговаряме още веднъж, но може би дори да видим дали тези разговори могат да се ускорят.”

Ейде добавя: “Чувствам, че има желание и хъс сега да се инвестира в това след кризата, през която преминахме. Понякога кризите могат да помогнат за изясняване на съзнанието на хората и показват, че има по-сериозни проблеми и че ние трябва да се обединяваме. Така че, аз съм значително по-голям оптимист в сравнение с последния път, когато се срещнахме. ”

Запитан, кога той очаква мирния процес да се възобнови, Ейде каза, че незаконната NAVTEX на Турция в рамките на изключителна икономическа зона на Кипър, която предизвика кризата, изтича на 6 април. И че това е един от факторите, които ще допринесат конструктивно за подновяването на преговорите.

“Също така, всички събития в газовия сектор, сега изглежда се движат по такъв план, който ще позволи да имаме климат, в който преговорите да могат да продължат”, каза той.

“Изглежда, че може да бъде създаден един прозорец, където взаимните причини за това, което се случи през зимата да не са налице и ако се появи такъв момент, ние ще го използваме”, добави той.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*