Петък е ключов ден за Кипър за приемане на закона за запорите

Петък е денят “Х”, когато парламентът на Кипър се очаква да гласува влизането в сила на спорния и ключов закон за възбрана на ипотекираните имоти – ход, който ще проправи път за достъп на острова до програмата на ЕЦБ  за купуване на облигации.

Също в петък в парламента трябва да се гласува законопроект за трансферите и ипотекираните имоти, върнат от президента , който пленумът прие наскоро. Решаващият законопроекта се очаква да бъде одобрено или отхвърлено само с един глас.

Закъсненията при приемането на рамката за възбрани задържа и прегледа на спасителната програма на Кипър от Тройката международни кредитори – ЕС, ЕЦБ и МВФ.

Тези решения са условие за Кипър, да участва в програма за облекчаване на Европейската централна банка за 1.1 милиарда евро, която стартира миналия месец.

В мажоритарен вот миналата седмица, кипърският парламент постави законодателството за възбрани в режим на задържане, в търсене на повече време, за да оцени отделно рамката за неплатежоспособност, казаха депутатите. Двата закона трябва да влязат в сила едновременно за адекватна защита на собствениците на жилища от масови запори на имоти от страна на банките.

Кипър следва тригодишна програма за реформи, като част от споразумението за 10 милиарда евро спасителен заем от ЕС/МВФ. Кредиторите твърдят, че островът се нуждае от адекватна рамка за възбрани, която да помогне на банките да ограничат високите нива на необслужвани кредити и да им позволи да кредитират повече и да помогне а стимулиране на икономическия растеж.

Кипърските служители казват, че след като рамката за възбрани влезе в сила и на острова се потвърди, че са на път с реформите си, ЕЦБ може да вложи до 500 милиона евро в кипърски облигации.

Рамката на възбрани беше одобрен в края на миналата година от парламента, но властите искаха да подготвят и рамката за несъстоятелност, така че двете да влязат в сила едновременно.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*