Ейде разговаря и с двете страни днес

Специалният пратеник на ООН Еспен Барт Ейде  пристигна в Кипър и ще проведе разговори в Никозия в следващите дни, в опит да рестартира  мирния процес, който е в застой от октомври миналата година.

Ейде ще бъде приет във вторник от президента на републиката Никос Анастасиадис. Той ще се срещне и с лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу. Той също така ще се срещне и с кипърския гръцки преговарящ Андреас Мавроянис.

Според достоверни източници, целта е да се подновят преговорите в края на април или началото на май. Намеренията на Ейде са да се стигне до възобновяване на преговорите от точката, на която те бяха замразени през октомври 2014 г. Точната дата за това ще бъде обявена след консултации с двете страни.

Ейде пътува до Кипър от Турция, където се срещна със секретаря на турското външно министерство Феридун Синирлиоглу. Късно вчера Ейде сподели в Туитър, че са имали “много продуктивни разговори за Кипър.”

Президентът Анастасиадис суспендира участието си в мирните преговори след навигационния телекс, или NAVTEX, издадена от Турция през октомври, която изпрати свой сеизмичен изследователски кораб в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър.

Кипърската гръцка страна вече заяви, че е готова да чуе какво има да каже Ейде за състоянието на нещата и намеренията на Турция, преди да вземе някакви решения за възможно подновяване на преговорите.

NAVTEX изтече в понеделник. А турският сеизмичен кораб”Барбарос” напусна Кипър преди седмица, проправяйки пътя за възможно подновяване на преговорите. Всички признаци сочат, че Турция няма намерение да поднови NAVTEX. По-рано президентът Анастасиадис намекна, че не е готов да продължи преговорите, ако NAVTEX бъде подновена.

Доклади цитират турския министър на енергетиката, който казва, че е имало разбиране относно оттеглянето на “Барбарос” и прекратяването на сондажите от страна на ENI-KOGAS в изключителната икономическа зона на острова, Анастасиадис отрича такова нещо се е случило.

Кипърската гръцка страна заяви, че очаква да бъде информиран от Ейде за състоянието на нещата и действия на Турция преди да вземе решение за евентуално възобновяване на преговорите.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*