Кипър: Преговарящите излизат в лятна почивка

Преговарящите от гръцката и турската част на Кипър, Андреас Мавроянис и  Йоздил Нами днес провеждат последната си среща и излизат в лятна ваканция.

Срещите на двамата преговарящи ще започнат на 25 август за подготовка за следващото заседание на двамата лидери на общността, което ще бъде на 1 септември.

На днешната среща се очаква да направят преглед на постигнатото до момента в присъствието на специален съветник на генералния секретар на ООН по кипърския проблем, Еспен Барт Ейде.

Ръководени от ООН, преговорите ще бъдат възобновени в последната седмица на август.

Пред репортери по време на последната среща на лидерите на 27 юли, Ейде заяви, че Анастасиадис и Акънджъ напредват в договореностите за обединен федерален Кипър. Те са фокусирани върху въпроси, свързани с имуществото и територията, като и двамата са единодушни, че правото на имущество на всеки индивид трябва да бъде зачетено.

Еспен Барт Ейде направи няколко посещения в селата Скуриотиса, Фамагуста, смесеното село Била, маронитските села Корматики и Карпасиа, където бяха организирани срещи с живущите от двете общности.

За посещенията си той казва, че се интересува от мнението на обикновените хора, които са също толкова важни, колкото и вижданията на политиците.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*