Ейде на среща с президента Анастасиадис

Интервюто, дадено от Ейде за Cyprus News Agency, не беше добре прието от страна на кипърските гърци, тъй като той повтори възгледа си, че преговорите са се провалили поради „колективен провал“. Позицията на кипърското правителство беше, че турската страна е 100% виновна за изхода на преговорите.

Притиснат от журналисти да коментира Ейде заяви: „Турция беше на ясно през цялото време, че няма да приемат нулеви гаранции, така и нулеви войски. Много неща се случиха по време на конференцията. Работихме за постигането на резултат по въпросите на сигурността – искам да кажа аз и UNSG и ние смятахме, че може да се постигне нещо, ако окончателния пакет ще доведе до края на гаранциите и интервенционните права, дори ако запазим някои войски поне за известно време, но не бяхме съгласни с времето на престой на тези войски“.

Специалният съветник се срещна в понеделник с Анастасиадис в Никозия. Говорителят на правителството Никос Христодулидис заяви, че президентът е призовал Ейде да отговори относно коментарите си.

„Съществуват доклади, които не отговарят на реалността, няма да имаме друг избор, освен да се направи публичен записа за случилото се в Кранс-Монтана“, каза говорителят. „Защото кипърският народ трябва да знае … а под кипърския народ, имам предвид кипърските гърци и кипърските турци“.

Запитан дали Eйде трябва да се оттегли, говорителят каза: „Очакваме развоя на случилото се и съответно ще заемем определена позиция“ добави той.

Архиепископ Хризостомос призова за подмяна на специалния съветник на ООН Еспен Барт Ейд след интервютата на последния, публикувани през уикенда, които привлякоха гнева на правителството и политическите партии, като пратеникът бе наречен лъжец и поддръжник на турските позиции.

Според Архиепископ Хризостомос, разговорите за уреждане на спора трябва да бъдат прекратени и да започнат отново в различен формат.

Диалогът, каза той, трябва да бъде за създаването на “функционална, жизнеспособна и подходяща държава без вето”.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*