Централната банка на Кипър обвинена, че се стреми да анулира лиценза на FBME

FBME Limited, холдинговата компания на FBME Bank, твърди, че Централната банка на Кипър (CBC) се опитва да отнеме лиценза на клона на банката в Кипър след като не успя да намери купувачи за него.

“До FBME Limited достигна информацията, че Република Кипър се опитва да затвори клона на FBME Bank чрез арбитражния съд на Международната търговска камара в Париж с мотива, че не са били намерени купувачи за него”, казаха собствениците на банката в изявление.

“С други думи, тъй като мярката, натрапена на клона от CBC през юли миналата година, не работи, те искат да отнемат лиценза на FBME.” Те добавят, че това трябва да се направи сега, защото закриването би предизвикало осигуряване на защита на депозитите и че фондовете за FBME, държани от Централната банка са на ниво, (€ 158 милиона), което ще им позволи да направят тези осигурителни плащания.

“Това, което се опитват да кажат е, че благодарение на некомпетентността на КЦБ през юли миналата година, тя се чувства оправдана да продължи съсипването на FBME и клиентите си сега. Беше им казано много пъти, по много поводи през миналата година, че постановлението е неуместно и вероятно незаконно, така както е било приложено към FBME Bank, и сега те искат да се сложи край този епизод чрез унищожаване на клона в Кипър.”

В изявлението също така се казва, че КЦБ греши, ако смята, че може да използва парите на вложителите на FBME  за застрахователна защита на депозитите.

Според собствениците на FBME, схемата за защита на депозитите е взаимен инструмент, финансиран от банките (вкл FBME) и предназначен за защита на вложителите.

“FBME е плащала навреме и в пълен размер своите годишни вноски от началото на схемата през 2004 г., както би трябвало да са направили всички финансови институции в Кипър, както местни, така и чуждестранни. По дефиниция схемата за защита на депозитите се задейства, когато дадена банка фалира и активите й не могат да се покрият от наличните средства.

“За FBME няма такава опасност. FBME има резерви от над 1,5 милиарда евро, от които Централната банка държи в момента 158 милиона. Клонът има 103.5 % ликвидност, което означава, че може да изплати всичко на своите вложители без проблеми, така че не е необходимо да се задейства схемата за защита на депозитите. ”

В изявлението се предполага, че КЦБ, която в момента е в смут, гледа да приключи случая с FBME възможно най-бързо.

Акционерите на FBME отричат ​​всякакви обвинения и са се обърнали към арбитражния съд по ликвидация и преструктуриране с молба мярката да бъде преустановена.

Миналия месец ЦБ и избраният от нея администратор за FBME бяха инструктирани от арбитражния съд на Международната търговска камара да се въздържат от всякакви опити да се продаде банката и за всяка друга кипърска институция или друг кредитор.

Динос Христофидис, специалният администратор, който отговаря за управлението на ежедневните операции на банката, отказа да коментира съдържанието на изявлението на FBME докато текат съдебните процеси – тук и в чужбина.

Но той каза, че по силата на съответното законодателство, уреждащо проблемите на финансовите институции, банката може да бъде ликвидирана, дори и ако не е обявена в несъстоятелност или липса на ликвидност – например, ако някой от кредиторите й е в черен списък поради съмнения за злоупотреби.

Длъжностното престъпление не трябва да бъде доказано в съда преди националната централна банка да постави заемодателя под своя юрисдикция по силата на издадена от нея резолюция, каза Христофидис.

В този случай, добави той, Централната банка е действала в защита на вложителите на банката, защото в навечерието на обявяването от Министерството на финансите на САЩ неговите подозрения за пране на пари от FBME, чуждестранните кредитори са спрели сключването на сделки с FBME.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*