Икономиката е изправена пред нова безизходица

Кипър на кръстопът, несигурен дали да последва Гърция или пътя на спасилите се вече Португалия и Ирландия

Това трябва да се реши днес на предстоящото гласуване на законопроекта за обявяване в несъстоятелност от парламента.

“Ще е много добре, ако Кипър може да докаже, че се идентифицира с друг курс от този на Гърция,” каза Филипос Манарис, управител на AON Hewitt Кипър.
Очаква се парламентът да обсъди и гласува днес, петък дали ще се придвижи към пакета от мерки, които включват нови разпоредби относно просрочени ипотеки.

Манарис, който е и член на борда на директорите на Централната банка на Кипър, каза, че нивото на необслужваните кредити, които изграждат около половината от кредитния портфейл на банките остава “най-големият проблем на икономиката”. В резултат на това, добави той, страната трябва да модернизира своята рамка на несъстоятелност, която датира от 1950-та година.

Консервативната ДИСИ и дясно центристката ДИКО гласуват в полза на законопроекта за несъстоятелност, след като Министерството на финансите включи някои изменения, предложени от ДИКО. Заедно, те са само 28 гласа, което не е достатъчно, за да се приеме закона, и трябва да се разчита на опозиционните партии, които настояват за по-нататъшни изменения, които е малко вероятно да бъдат одобрени от международните кредитори.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*