Бордът на централната банка на Кипър разглежда днес намаляването на лихвените проценти по кредитите

Съветът на директорите на Централната банка на Кипър ще се срещне днес, за да разгледа предложения, целящи намаляване на лихвените проценти по кредитите в Кипър.

Надеждни източници заявиха през CNA, че е много вероятно централната банка да продължи да намалява лихвения процент.

Предложението е капиталова “дузпа” за търговските банки, които предлагат лихвен марж от 2% над EURIBOR по депозитите. Предложението е в съответствие с насоките на решение на Централната банка от  2013 г. за налагане на капиталова санкция  на банките, предлагащи лихвен марж 3% над EURIBOR.

Същите източници твърдят, че управителят на Централната банка Христала Йоргаджи е получила уверенията на търговските банки, че ще използват произтичащите ползи от намаляването на процента по депозитите за намаляване на  лихвения процент по кредитите.

Йоргаджи се срещна с изпълнителните директори на три кипърски банки миналия четвъртък. Джон Патрик Хурикан, управляващ директор на Банката на Кипър заяви, че банката подкрепя предложението на Йоргаджи, докато Бърт Пийс от Hellenic Bank отбеляза, че банката му ще продължи с намаляването на основния си лихвен процент с 1%, веднага след като централната банка обяви окончателните си предложения.

Освен това банките от кооперативния сектор вече обявиха намаляване на лихвения процент на жилищните кредити с 1% .

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*