Централната банка казва, че банковата система в Кипър е стабилна

Вчера се проведе първата официална среща между директорът на Централната банка на Кипър Константинос Херодоту с новоизбрания президент на републиката Никос Христодулидес.

Шефът на Централната банка увери президента, че банковата система в Кипър е устойчива и ще продължи да подкрепя реалната икономика.

Според изявление, двамата са обсъдили текущите развития, по-специално ситуацията с Credit Suisse. И двамата казаха, че са „доволни“ от начина, по който швейцарските власти са се справили с въпроса.

По време на срещата Херодоту предаде на президента, че „кипърските банки имат стабилна капиталова адекватност и ликвидност“.

Междувременно също в понеделник, парламентът реши да извика министъра на финансите, както и банковите и финансовите регулатори на брифинг относно възможния риск от „заразяване“ на Кипър от колапса на големи банки в Съединените щати. Срещата ще се проведе следващата седмица.

Въпросът беше внесен за обсъждане от депутатите от Akel. Според изявление, те искат да обсъдят с официални лица „потенциалните последици за кипърската икономика от развитието на световната банкова система и необходимостта от предприемане на превантивни стъпки“.

Депутатът от Akel Андреас Кафкалиас каза пред журналисти в понеделник, че е наложително парламентът да получи директен брифинг за истинската степен на излагане на банките и бизнеса в Кипър на възможна верижна реакция след фалита на SVB и Signature Bank в Съединените щати.

Той каза, че служителите трябва да отговорят дали развиващата се ситуация създава системни рискове за кипърската икономика.

Сред призованите в парламента са министърът на финансите Макис Керавнос, управителят на Централната банка, ръководителят на Комисията по ценни книжа и борси, банковата асоциация и институтът на дипломираните експерт-счетоводители.

Междувременно управителят на централната банка се среща с изпълнителните директори на две големи кипърски банки днес, 21/3/23.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*