Еколозите в Кипър призовават – кажете не на найлоновите торбички

Средно, всеки кипърец използва минимум 125 найлонови торбички годишно, заяви д-р Мария Додуо, ръководител на Института за опазване на околната среда

showimgС лозунга: “Ние казваме Не на найлоновите торбички”, институтът организира събитие в Никозия за повишаване осведомеността на обществото за влиянието на найлоновите торбички върху околната среда. Тя добави, че Кипър е бил призован за намиране на решение и намаляване броя на използваните найлонови торбички от 125 на 90 годишно на човек до 2018г. и 40 броя до 2024 съгласно регламентите на ЕС.
Около 90% от тези найлонови торбички се използват само по веднъж. Според проучвания, над 98 милиарда найлонови торбички са в обръщение в европейския пазар всяка година, а през последните 25 години, смъртта на 10 на сто от всички животни, по целия свят, е заради заплитане или поглъщане на найлонова торбичка.

“Ние призоваваме членовете на обществото към използване на тези торбички няколко пъти или използването на биоразградими, тъй като разграждането на една найлонова торбичка отнема 500 години” каза Додуо .
По време на събитието, членове на Института раздаваха мулти-функционални торби за пазаруване.
Комисарят по околната среда Йоанна Панайоту връчи годишният си доклад на президента Никос Анастасиадис.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*