Специалният пратеник на ООН за Кипър започва преговори за мир

Специалният съветник на генералния секретар на ООН за Кипър Еспен Барт Ейде ще започне тридневното си посещение в Кипър днес следобед с разговори с преговарящите екипи от двете страни.

Ейде, който пристигна в Кипър в неделя вечерта, ще се срещне с лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу във вторник сутринта, а в съобщение на ООН се казва, че се очаква той да се срещне с президента Никос Анастасиадис по-късно същия ден.

По-ранно през миналата седмица в изявление се казва: “Г-н Ейде очаква тази визита като шанс да продължат диалога си с лидерите за възобновяването на структурирани преговори. ”

Като част от контактите му с други страни, които играят решаваща роля в усилията за постигане на цялостно решение на проблема, Ейде ще бъде домакин в сряда и на събитие за жените, представители на гражданското общество, и медиите от двете общности.

Преговорите, водени с посредничеството на ООН, се очаква да бъдат възобновени след изборите за лидер на кипърските турци през април.

Президентът Никос Анастасиадис суспендира участието си в преговорите през октомври, след като Турция продължи до началото на април на навигациония телекс, или NAVTEX, за своя сеизмичен изследователски кораб “Барбарос” в рамките  изключителна икономическа зона на острова.

Многократните призиви за оттеглянето на “Барбарос” бяха пренебрегнати от Турция, чиито войски все още заемат северната част на Кипър след инвазията през 1974 година.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*