Нами заяви, че няма намерения за подновяване на NAVTEX

“Външният министър” на северната окупирана част Йозил Нами, каза за ежедневника Kibris че няма намерения за подновяване на текущата NAVTEX, която трябва да изтече на 06 април.

Нами каза още, че един от корабите, Saipem 10000, ще се отправи към брега за поддръжка и проверка, която ще продължи три месеца, и кипърската турска страна няма да има причина да издаде нова NAVTEX или да изпрати “Барбарос” в изключителната икономическа зона на Кипър отново.

Преговорите по присъединяването би трябвало да се рестартират след три месеца, ако това зависи от Нами. “Ако кипърските гърци започнат проучване за природен газ отново, тогава ние ще бъдем принудени да реагираме по съответния начин”, каза той.

Нами също каза, че не е ясно какъв ще бъде следващият ход на президента Анастасиадис и сподели, че според него има три възможни сценария по проблема за въглеводородите: или всички страни да се съберат и да предприемат съвместни действия, или продължават действията си по отделно, или нито една от страните да не извършва проучвания.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*