“Барбарос” напуска Фамагуста

Турският сеизмичен кораб “Барбарос” се готви да напусне пристанището на Фамагуста, каза вчера “външния министър” на кипърските турци Йоздил Нами.

Говорейки по кипърското турско радио BRT, Нами заяви, че Турция не иска да дава повече на кипърската гръцка страна никакво извинение да не се връща на масата за преговори.

“Барбарос” е закотвен във Фамагуста от 30 декември, когато изтече първият навигационен телекс (NAVETX), издаден през октомври, и съдът беше изпратен за извършване на сеизмични проучвания в изключителната икономическа зона на острова по време на двумесечния срок. В отговор на това кипърската гръцка страна се оттегли от преговорите.

Втори NAVETX бе издаден от 06 януари до 06 април, но “Барбарос” не напусна територията на пристанището през последните три месеца.

Изтичането на NAVTEX, плюс факта, че ENI-KOGAS е спрял проучванията и че неговият сондажен кораб Sapiem10000 също си замина, проправи пътя за възобновяване на преговорите.

Нами каза, че заминаването на “Барбарос” е в отговор на заминаването на Sapiem и че този ход на Турция ще сложи край на всякакви извинения, изтъкнати от кипърската гръцка страна да стоят настрана от преговорите.

Специалният съветник на ООН за Кипър Еспен Барт Ейде се очаква в Кипър в рамките на следващите десет дни, като очакванията са да обяви дата за възобновяване на преговорите.

Това ще отвори пътя за възобновяване на преговорите, но в неделя президентът Анастасиадис изглеждаха сякаш постави нов условие за това, казва в коментара си от вчера “Cyprus mail” в своя официален сайт. Говорейки в Лимасол, Анастасиадис каза: “Никой не трябва да очаква да участваме в процедура, която по смисъл би означавала, че приемаме оспорването на националния суверенитет на Република Кипър.”

OPINION1“Факт е обаче, че турската страна оспорва националния суверенитет на републиката през последните 40 години, така че на какво си играе Анастасиадис? Дали той предвидливо не поставя условие за възобновяване на преговорите, което знае, че  никога не би удовлетворило турците? Ако той настоява за изпълнението на такова условие, което никой президент преди него не е поставял до сега, би било проява на недобросъвестност и би означавало, че въпреки реториката, той не е заинтересуван от уреждане на въпроса чрез преговори. И ако това е така, той трябва да бъде достатъчно честен, за да го каже, вместо да заблуждаваща всички. Анастасиадис няма да може да заблуди никого, у дома или в чужбина, да му повярва, че е заинтересуван от уреждането на проблема, ако продължава да намира претекст да не участват в процедурата,” пише още електронното издание в коментара си.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*