„Едно е да помилваш, друго е да простиш”

Роднини на жертвите от катастрофалната експлозия на стотината контейнери с барут и боеприпаси през 2011 г. във военноморската база “Евангелос Флоракис” се противопоставиха на помилването на бившия министър на отбраната  Костас Папакостас.

Кипърския съд го призна за виновен през 2013 г. в непредумишлено убийство на 13 души и получи пет години затвор. Миналата седмица, 76-годишният Папакостас призова президента Никос Анастасиадис за помилване поради здравословни причини. Наскоро той е получил инфаркт и е в болница. Няколко депутати изразиха подкрепата си за решението за помилване.
Въпреки това, този въпрос веднага привлече протести от страна на роднини на жертвите. В петък те бяха приети от президента Анастасиадис, за да обсъдят ситуацията. След срещата с президента Поппи Христофору, майка 19-годишните братя близнаци, които загубиха живота си при експлозията, заяви пред репортери: “Мога само да кажа, че президентът не ни разочарова.” На въпроса какво мисли по въпроса за помилване, тя отговори: „Едно е да помилваш, друго е да простиш”.

Припомняме събитията:


На 11 юли, 2011 във военна база “Евангелос Флоракис”  в Мари избухнаха боеприпаси, конфискувани две години преди това от кораба “Мончегорск”, на път от Иран за Сирия, в нарушение на забраната на Комисията по санкциите на ООН срещу Техеран. Вследствие взрива, загинаха 13 души, а експлозията унищожи най-голямата електроцентрала на острова “Василико”. Инцидентът предизвика милиарди щети за икономиката. Протести заляха острова, министри подадоха оставка, а президентът Димитрис Христофиас понесе много критики за безотговорното съхранение на боеприпасите. Това доведе и до решението му да не се кандидатира за втори мандат.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*