Следващата среща на лидерите на 10 юли

Двамата лидери в разделения Кипър се срещнаха в положителна и ориентиран към резултати атмосфера в Никозия в понеделник и започнаха преговори по същество.

Това се казва в изявление, представено от специалния съветник на генералния секретар на ООН за Кипър Еспен Барт Ейде, след разговорите между президента Никос Анастасиадис и кипърския турски лидер Мустафа Акънджъ, разпространено след срещата.

“Лидерите се фокусираха е върху съществени нерешени въпроси. За да дадат възможност за започване на обсъждания, преговарящите представиха на лидерите актуална информация за работата, която са извършили върху определен набор от основни въпроси от главите управление, имущество и територия”, каза той.

Норвежкият дипломат каза също, че Акънджъ и Анастасиадис са обсъждали тези въпроси, най-сетне по прагматичен и конструктивен начин, осигурявайки по-нататъшен напредък.

Двамата лидери са дали нови насоки на преговарящите, които ще се срещнат още три пъти тази седмица да продължат работата си по основни въпроси.

По въпроса за мерките за изграждане на доверие, лидерите продължиха обмена, каза още Ейде.

“Те направиха равносметка на работата, извършена по вече прилагащите се мерки за изграждане на доверие, като изразиха задоволство от постигнатия досега напредък”, добави той.

Двамата лидери очакват, че практически решения на всички висящи въпроси скоро ще бъдат открити, с което ще се ускори и изпълнението на тези мерки.

Лидерите обмениха мнения по икономическите перспективи, които биха възникнали от решението на кипърския въпрос.

С преговори по същество сега в центъра на тяхната работа, те припомниха своята решимост за постигане на цялостно решение на проблема възможно най-скоро.

“В рамките на положителния климат, лидерите ще участват заедно на събитие, което ще бъде организирано съвместно от Камарата на търговията и индустрията и Кипърската турска търговска камара на 08 юли”, каза Ейде.

“В същия ден, те ще участват заедно и в среща с религиозните лидери”, добави той.

Следващата среща на двамата лидери ще бъде в петък, 10 юли.

Пред журналисти, след продължилата пет часа среща в понеделник, президентът Анастасиадис каза:

“Трябва да призная, че беше много продуктивна, имаше напредък по важни въпроси и диалогът ще продължи.”

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*