Днес в Ню Йорк: Мустафа Акънджъ се среща с Бан Ки-мун

Кипърският турски лидер Мустафа Акънджъ се среща днес с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун в Ню Йорк.

Според съобщения в турско-кипърската преса, Акънджъ в момента е в Ню Йорк заедно с главния си преговарящ в преговорите за Кипър Йоздил Нами, и ще се срещне с Бан в 19:00 часа (кипърско време) в сградата на ООН. Акънджъ ще излезе пред медиите веднага след заседанието в седалището на ООН.

Наскоро избраният лидер на кипърските турци ще говори и пред Международния институт за мира, а преди това ще даде интервюта за Ал Джазира, Associated Press и Bloomberg.

Акънджъ ще напусне Ню Йорк в събота и се очаква да се завърне на острова в неделя.

В същото време, президентът на Кипър Никос Анастасиадис изрази надеждата, че възможното решение на проблема в Кипър ще засили “геостратегическата роля” на острова и ще доведе до по-нататъшни инвестиции в енергийния сектор.

Говорейки по време на първото годишно общо събрание на Асоциацията на големи инвестиционни проекти в Никозия в сряда, каза той, “Заедно с лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ ще продължим тези голямо усилия за нова родина, която ще се основава на принципите и ценностите на ЕС, гарантирането на правата на човека; която ще предлага перспективи за всеки, кипърските гърци и кипърските турци, всеки, който живее в тази страна. ”

Той добави: “Бих искал да вярвам, че решението, което се стремим да постигнем ще подобри геостратегическата роля на страната за по-нататъшни инвестиции в областта на енергетиката.”

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*