Ейде в консултации с бившите лидери

Специалният съветник на ООН Еспен Барт Ейде заяви в четвъртък, че остава оптимист за изхода от преговорите, които трябва да бъдат възобновени през този месец.

В изказване след среща с бившия президент Димитрис Христофиас, Ейде заяви, че срещата, която лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ е имал с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в сряда е много важна.

По време на посещението на Акънджъ в Анкара, той направи много ясно заявление, че подкрепя споразумението.

Позовавайки се на срещата си с Христофиас, Ейде каза, че очаква от бившите лидери техните съвети и опит. “Аз се опитвам да разбера какъв е правилният начин да се процедира сега, когато очакваме в действителност да има преговори. Както знаете съвсем скоро ние ще започнем интензивни преговори. Ще имаме вечеря в понеделник и след вечерята ще направим съобщение, когато ще започнем, но няма съмнение, че ще започнем “, каза той.

Ейде каза, че се опитва да говори с всеки, който е участвал в този процес по-рано, за да види какъв ще бъде правилният начин да се структурира процеса и какви са били грешките от миналото, които трябва да се избягват.

Ейде публикува на личната си страница в Twitter, че се е срещнал и с Мехмет Али Талят в четвъртък, заявявайки, че е обсъждал с бившия лидер на кипърските турци същите въпроси, които са разгледани и на срещата с Христофиас.

Христофиас заяви, че избирането на Акънджъ  е положително развитие, което той приветства. “Вярвам, че прозорецът на възможностите вече се е отворил”, каза той.

Акънджъ ще се срещне с Ейде в петък сутринта. Това е вторият път, в който новоизбраният лидера на кипърските турци се среща с представител на ООН.

“Председателството” на режима на отцепилата се част на острова междувременно разкри в четвъртък, че генералният секретар на ООН Бан Ки-мун е изпратил писмо до Акънджъ, поздравявайки го за избирането му.

В посланието ръководителят на ООН говори за “значителна инерция” в посока на цялостно решение, като добавя, че споделя убеждението на Акънджъ, че може да се постигне съществен напредък в мирните преговори до края на годината.

reklama MERI Limasol2

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*