Предлагат график за преговорите за Кипър

График според който да се провеждат разговорите, е бил предложен на лидерите на двете общности в Кипър, като по този начин служителите на ООН се стремят да дадат тласък на преговорите.

Според съобщения във “Филелефтерос” днес, графикът има за цел да очертае конкретни насоки за преговарящите, въпреки че ООН официално отрече, че съществува такова нещо.

Мирните преговори бяха преустановени през октомври миналата година, когато кипърските гърци излязоха от процеса заради намесата на Турция в проучванията за природен газ на острова.

Президентът Никос Анастасиадис ще се срещне с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун тази събота в Москва, където кипърският държавен глава ще присъства на честванията на победата срещу нацистите по време на Втората световна война. Очаква се също  президентът да говори и с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън.

Новоизбраният лидер на кипърските турци Мустафа Акънджъ също ще има натоварена седмица. Той заминава днес за Анкара, където ще се срещне с високопоставени турски официални лица, включително премиера Реджеп Тайип Ердоган. Той се връща в Кипър в четвъртък преди да се срещне с Ейде отново на следващия ден.

Специалният пратеник на ООН за Кипър Еспен Барт Ейде заяви във вторник, че двамата мъже трябва да се възползват от възможността, която е само на една ръка разстояние. “Аз съм много окуражен от климата, който е създаден през последните седмици и месеци тук, и мисля, че това е възможност, която кипърците трябва да използват.”

Ейде ще бъде на острова до 12 май и ще бъде домакин на вечеря за двамата лидери идния понеделник.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*