Путин бил готов да тръгне сам срещу „Ислямска държава“ в Сирия

Това твърди агенция Блумбърг, като се позовава на „двама души, запознати с въпроса“. Решението щяло да бъде взето, ако САЩ не приемат плана му за общи действия

Руският президент Владимир Путин подготвя едностранни въздушни удари срещу екстремистите от „Ислямска държава“ (ИД) в Сирия, ако САЩ отхвърлят неговото предложение за общи действия, съобщи снощи агенция Блумбърг, цитирана от Ройтерс.

Блумбърг се позовава на „двама души, запознати с въпроса“.

Руски дипломатически източник е казал пред Ройтерс вчера, че Москва вижда нарастващи шансове да се постигне международно споразумение за борба срещу тероризма в Сирия и за прекратяване на кризата там, продължаваща вече пета година.

Според Блумбърг Путин предпочитал САЩ и техните съюзници да се съгласят да координират действията си срещу ИД с Русия, Иран и сирийската армия. Агенцията цитира източник, близък до Кремъл и съветник на военното министерство в Москва.

Друг източник на Блумбърг пък казал, че предложението на Путин било да се върви паралелно с общи военни действия и с политически преход, невключващ президента Башар Асад, което е ключово искане на САЩ.

Според агенцията Путин е изпратил предложението си на САЩ.

Един от източниците обаче казал пред Блумбърг, че Путин бил разочарован от неохотата на американците да отговорят на предложението му и бил готов да действа сам в Сирия, ако е необходимо.

Източник: БТА    

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*