Кипърския проблем и регионалните проблеми във фокуса на срещите на президента Анастасиадис в Щатите

 

Срещите на президента в Чикаго с Американския еврейски комитет и Съвета за международни отношения са фокусирани върху два въпроса, кипърския проблем и ролята на острова в Източното Средиземноморие, заяви говорителят на правителството Никос Христодулидис.

“Република Кипър може да предостави решения за регионални и международни проблеми и е важно, че тази роля е призната, особено от страна на САЩ, страна, която се интересува от развитието на Източната средиземноморското”, казва той и продължи „Последните развития при преговорите за решаване на кипърския проблем и перспективите занапред касаят и ролята на Турция в тези преговори”.

Позовавайки се на посещението на президента Анастасиадис в Ню Йорк, той заяви, че президентът ще има много важни срещи, най-вече с администрацията на САЩ – Американският вицепрезидент Джо Байдън на 29 септември и държавният секретар Джон Кери на 26 септември.

При срещите в Чикаго е изпратено много важно послание към Турция, която с конкретни действия трябва да покаже, че иска уреждане на кипърския проблем, отбелязва той. Послания, които вече са стигнали и до Ню Йорк, изпратени от американски служители от Чикаго.

Кипърският президент също ще има срещи с други официални лица, като руския външен министър и ръководител на Руското представителство, ръководителят на китайското представителство и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.

Неговите контакти започнаха в сряда с обяд, където домакинства на постоянните представители на петте постоянни членки на Съвета за сигурност. Късно вечерта президентът се срещна с архиепископ Димитрий и присъства на вечеря, организирана от Федерацията на кипърските американски организации.
В събота следобед той ще се срещне поотделно с Кери, Бан Ки Мун и  палестинския президент Махмуд Абас, с гръцкия премиер Алексис Ципрас и президентът на Египет Абдел Фатах Сиси.

Предстои среща с Общото събрание на ООН във връзка с приемането на Програмата за развитие, също в събота ще изнесе реч в института Брукингс и ще се запознае с ръководството на Американския еврейски комитет.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*