Русия и САЩ подписаха меморандум за избягване на инциденти в небето над Сирия

На по малко от 150 мили от Кипър руски и американски самолети хвърлят бомби над Сирия, като опасността от грешки и инциденти във въздуха е съвсем реална. В морето около Кипър се разминават американски и руски кораби и подводници и прелитат бойни самолети на Русия, САЩ и Великобритания. (виж картата).

Русия и Съединените щати подписаха меморандум за избягване на инциденти между самолети на двете страни в небето над Сирия, съобщи руският заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов, цитиран от руски агенции, предаде AFP.

russia usa syria„Меморандумът съдържа редица правила и ограничения за избягване на инциденти между руски и американски самолети”, извършващи в различните операции въздушни удари срещу джихадистката групировка Ислямска държава в Сирия, заяви Антонов, цитиран от агенция РИА „Новости”.
Пълният текст на меморандума няма да бъде публикуван по искане на Русия, заяви говорител на Пентагона, цитиран от Reuters. Той съдържа предписания, които трябва да изпълняват екипажите на бойните самолети, летящи над Сирия, и предвижда установяване на наземна комуникационна линия, добави говорителят.
По-рано стана ясно, че НАТО се тревожи, че има риск от въздушен инцидент в Сирия между Русия и международната коалиция, ръководена от САЩ, които действат поотделно и преследват различни цели, каза заместник-генералният секретар на НАТО Александър Вършбоу, цитиран от AFP.
„Целите на руската въздушна операция над Сирия и тази на коалицията срещу „Ислямска държава” не са еднакви”, което „увеличава риска от инцидент, който може да стане неконтролируем”, посочи Вършбоу пред журналисти в Лисабон на форум с участието на НАТО и отбранителната промишленост.
„В близките седмици ние ще обсъдим дали трябва да бъдат предприети допълнителни стъпки или предпазни мерки за гарантиране на целостта на турските граници”, уточни той.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*