Група американци търсят парите на Путин и руските олигарси в Кипър


Западняците искат от кипърското правителство да предприеме собствени инициативи


Специален екип от САЩ е в Кипър от две седмици с цел да проучи информацията, че някои адвокатски и одиторски фирми са нарушили западните санкции. Освен парите на руски олигарси, които може би се крият на острова, на прицел са били и пари на самия руски президент Владимир Путин, част от които може да са в Кипър, но и в други страни като Швейцария.

Информация от дипломатически източници сочи, че американците са решени да затворят всички вратички, които могат да съществуват във високорискови страни, като Кипър, през които се пренасят парите на олигарси.

800-те страници информация, изпратена от американските власти през предходните дни във връзка с неотдавнашните санкции срещу физически и юридически лица в Кипър, е предизвикателство за Кипър и сегашното правителство на Никос Христодулидис. И това е така, защото не само американците, но и европейците и британците, които определят играта по прилагането на западните санкции, чакат правителството на Христодулидис да премине от думи към действия. Големите западни държави дават да се разбере, че топката е в полето на Кипър, за да направи това, което трябваше да направи отдавна. С други думи, да прекъсне всички връзки с руските пари.

 

Присъствието на група от 20 души в Кипър изпраща посланието, според дипломатически източник, че властите и лидерите на страната трябва да осъзнаят, че нещата в Кипър трябва да бъдат изчистени веднъж завинаги.

През последните години западняците са доста подозрителни към ситуацията в Кипъри не без основание, тъй като в близкото минало страната се оказа в окото на бурята заради разкритията на скандали, свързани с руски олигарси и антуража на самия руски президент. Те са още по-подозрителни от факта, че вътрешните действащи лица на скандалите са малък юридически елит, който е преплетен пряко или косвено с политически фигури.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*