Промени в употребата на найлонови торбички

Начинът, по който използваме, или по-скоро прекалената употреба на найлонови торбички в Кипър ще се промени, тъй като държавата тази година планира да транспонира европейска директива за използването им в местното законодателство, а също и насърчаване на използването на торби за многократна употреба.

Позовавайки се на нова европейска директива, която е в последния етап на преработка преди публикуването й в официалния вестник на ЕС, Елена Христодулиду от отдел “Околна среда” в Министерството на околната среда  каза, че “до 2018 г. ще бъде въведена задължителна такса за найлоновите торбички.”

Както в Кипър, добави тя, “искаме таксата да бъде задължителна за всички торбички, не само пластмасови такива, включително например хартиени торби.” Обхватът на директивата не включва много леките торбички, използвани за санитарни цели (транспортиране на храни, плодове, зеленчуци и месо), обясни тя.

Правителството планира да изготви съответния законопроект в срок от 2015 г. с цел да се обхванат всички торбички, с изключение на торбите за многократна употреба, и в същото време той се стреми да подпомага и насърчава използването на торби за многократна употреба.

Също така е важно да се подчертае, че всички предприети стъпки не би трябвало да повишат общото производство на отпадъци от опаковки, каза тя.

Директивата се фокусира върху найлоновите торбички между 15 и 50 микрона дебелина, които представляват по-голям риск за околната среда, отколкото дебелите такива.

Позовавайки се на най-добрата практика в Люксембург, Христодулиду признава, че тази страна е по-зряло екологично и по-организирана. Това е видно и от факта, че Люксембург изпревариха с проекта си решението на ЕС.

Целта на новите такси ще е нещата да се променят, не заради големия разход, а да се промени начина, по който гражданите да мислят и да гледат на този въпрос.

Но в същото време директивата ще бъде мярка, която ще реши до голяма степен проблема в Кипър.

Супермаркети са отворени за диалог с компетентните органи за торби за многократна употреба в контекста на своята социална отговорност, каза изпълнителният секретар на Общокипърската асоциации на супермаркети (PASYPE) ​​Андреас Хаджиадаму за CNA.

Супермаркети вече се предприели подобни мерки по своя инициатива, добавя той.

Разлагането на найлонови торбички може да отнеме стотици години, затова натрупването им е основен проблем.

В резултат на решения, взети на равнище ЕС, държавите-членки ще трябва или да наложат цена на найлоновите торбички до края на 2018 или да ограничат на годишното им потребление с 90 торби на човек до края на 2019 г. и по-нататъшно намаляване на този брой до 40 до края на 2025.

Според проучване, изготвено от името на Европейския парламент през 2014 г., европейците използват приблизително 100 милиарда найлонови торбички всяка година.

Смята се, че през 2010 г., 99.0 милиарда найлонови торбички се използват на пазара на ЕС, което съответства на около 200 чувала за всеки гражданин.

В същото време около 250-300 фирми в ЕС, използващи между 15 000 и 20 000 служители правят найлонови торбички.

Годишната консумация на найлонови торбички се различава между държавите-членки от 20 торбички на жител в Люксембург до над 400 на глава от населението в България. Около 90% от тях често се използват само веднъж, се казва в проучването.

През последните 25 години 10% от всички животни, намерени мъртви по света са заплетени в найлонови торбички.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*