Ентусиазмът за намиране на решение е отшумял: интервю с Мустафа Акънчъ

Мустафа Акънчъ

Кипърските турци ще отидат до урните в неделя, 19 април, за да изберат нов лидер. Ветеранът политик Мустафа Акънчъ е един от четирите основни кандидати. Публикуваме интервюто, което той даде за Cyprus Mail тези дни и в което споделя възгледите си за решаване на кипърския проблем.

Ако В изберат коя ще бъде първата Ви стъпка във връзка с преговорите? Изглежда, че приемлив подход би бил да се продължат разговорите , от където спряха миналата година. Съгласен ли сте?

А. Разбира се. Моята цел е да продължа преговорите, от където те спряха. Съгласен съм с рамките, определени в декларацията, подписана на 11 февруари 2014.

NAVTEX изтече на 06 април и ENI-KOGAS спря сондажите заради работа по поддръжката, което дава нови възможности; какво ще се случи, когато сондажите продължат? Вярвате ли, че има възможност за нова NAVTEX?

A. Винаги съм казвал, че аз не одобрявам подновяването на NAVTEX след 06 април 2015 г., за да се даде възможност да се възобновят преговорите. Важното е да се формулира на взаимно приемливо бъдеще за нашия остров. В този контекст, трябва да сме готови да споделяме не само правомощията на федералното правителство, но и богатствата на този остров, включително депозити на природен газ. Всички богатства на острова, независимо дали идват от почвата, от морето или дори като вода по тръби от Турция, трябва да бъдат поделени между всички хора в Кипър, честно и справедливо.

Важното е да се покаже политическа воля и решимост за постигане на решение на дългогодишния ни траен проблем на този остров и да се създадат условия за по-добро бъдеще за нашите идни поколения, а не да се караме за ресурс, който тепърва предстои да бъде извлечен.

За да се случи това, е важно да се възползваме от тази възможност и да се внимава да не я изпуснем. По-важно и от подновяването на NAVTEX и от възобновяването на сондажите е да покажем необходимата воля за намиране на решение.

Специалният съветник на генералния секретар на ООН за Кипър Еспен Барт Ейде каза, че когато се възобновят преговорите, той ще иска да се справи първо с най-трудните въпроси. Съгласни ли сте с това? 

A. Аз вярвам, че всички въпроси са трудни. Ние ще трябва да се справим с всеки един от тях един по един. За мен това ще бъде много важно да се покаже, че има ново разбиране и нов манталитет да се справим с цялостния проблем и да дадем увереност на нашите общности, че този път двете страни наистина работят.

Освен борбата с основните въпроси на проблема, отдавам голямо значение на постигането на някои практически резултати – мерки, които ще повишат качеството на живот и от двете страни. Намирането на начини и средства да се свържат нашите мобилни системи или за създаване на застрахователни системи за автомобилите, които да покриват и  двете части на острова са само някои прости примери.

Как ще включите гражданското общество в намирането на решение? 

А. Ръководството на двете страни определено е от решаващо значение за напредъка на преговорите, но в същото време, движение, идващо от обикновените хора и участието на гражданското общество ще добави тласък на процеса. Затова моето намерение е да работим в тясно сътрудничество с гражданското общество и да получим неговата подкрепа по време на процеса.

Според Вас, кое е най-голямото предизвикателство, пред което е изправена турската кипърска общност ? Ако бъдете избран как ще се справят с него? 

A. Най-голямото предизвикателство за кипърската турска общност е недоверието; това е недоверието не само към кипърските гръцки политически учреждения, но и към политическите институции и лидери на своята собствена общност. След отрицателния вот на кипърските гърци през 2004 г., ентусиазмът по отношение на постигане на решение е отшумял.

Един от основните ми ангажименти е да се възроди надеждата и вярата за намиране на решение и да се възстанови доверието към политическите институции и, надявам се, създаване на условия за взаимно доверие между двете общности. Считам, че същото следва да бъде направено и в кипърската гръцка общност.

Някои лидери имат по-добро разбирателство от други. Виждате ли е в добро сътрудничество на лично ниво с Никос Анастасиадис? 

A. По време на мандата ми като кмет, аз създадох добри лични отношения с Лелос Деметриадис, които все още продължават. По-важното е, че споделяхме обща визия за благото на всички жители на Никозия, живеещи от двете страни на демаркационната линия.

Не подценявам значението или стойността на добра лична връзка, обаче общата визия за бъдещето, взаимното уважение на правата на всяка общност, способността да усетим съпричастност един към друг, да се осмисли идеята, че има политически равен партньор от другата страна и готовността да споделят правомощията и богатствата на този остров са еднакво решаващи за здравословно сътрудничество.

Как виждате решението? Какво означава двузонална, двуобщностна федерация за Вас? (Например, две страни в пълно съдействие, или просто съпътстващи рамо до рамо с най-малко възможно взаимодействие?) 

A. В двуобщностна, двузонова федерация ще съжителстват рамо до рамо, но в същото време ние също ще си сътрудничим в полза на всички, в контекста, който ще бъде уточнено във федерална конституция. Ще има въпроси, които ще бъдат решавани от федералното правителство, и въпроси, с които двете съставни държави (Федерални щати) ще  се справят сами. Системата, която търсим, няма да бъде конфедерация, но и няма да бъде единна система. Това ще бъде кипърска федерация, в която ще се вземе под внимание нашата конкретна ситуация.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*