Критики към закона, осъждащ отричането на военните престъпления в Кипър

Законопроектът, криминализиращ отричането на военните престъпления в Кипър, приет от парламента наскоро, е критикуван, че възпрепятства свободното изразяване в медиите.

Представителят на “Свобода на медиите”, от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Дуня Миятович, издаде комюнике, изразявайки загриженост за одобряване на законопроекта на парламента.

Законопроектът санкционира отричането или омаловажаването на военните престъпления, признати за такива от парламента – като арменския геноцид – чрез било единодушно решение или единодушна резолюция, и осъдените ще бъдат заплашени от затвор за срок до пет години и 10 000 евро глоба.

“Макар че напълно признавам хуманитарните намеренията на този законопроект, аз вярвам, че тази мярка поражда сериозни опасения относно спазването на международните стандарти за свободата на изразяване “, заяви Миятович в изявлението.

“Властите трябва да вземат под внимание правото на открито обсъждане на въпроси от чувствителен и противоречив характер, тъй като това е един от основните аспекти на свободата на словото, което отличава едно толерантно и плуралистично демократично общество от репресивен режим”, добави тя.

Миятович каза, че криминализирането на дебати по исторически въпроси, дори включително неверни и обидни твърдения, не е благоприятна стъпка за по-доброто разбирателство между хората, общностите и органите на държавите участнички в ОССЕ.

Тя каза също, че цензурата върху конкретни изявления или възгледи, свързани с културата и историята ще подкопае международните стандарти за свободна реч и ще навреди опитите за помирение.

Свободата на словото и свободните медии са от съществено значение в този процес, каза тя.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*