Президентът призова противниците да разсъждават върху последиците от липсата на решение на кипърския въпрос

„Онези, които се противопоставят на хода на текущите преговори за разрешаване кипърския въпрос трябва да се попитат „какво ще следва ако ситуацията на острова остане непроменена?”, заяви в неделя президентът Никос Анастасиадис по време на възпоменателното събитие на EOKA в Хлоракас в Пафос.

„Какви ще са последиците от липсата на решение. Какви ще бъдат последствията, ако окупационната армия остане или продължава колонизацията на окупираните територии? “

“Наше задължение е да работим за разрешаването на въпроса. За първи път факторът ЕС бе включен в преговорите и именно върху този „Европейски фактор”, който формира основните ценности, ние се стремим  да изградим двуобщностна федерация – решението на кипърския проблем”.

“Нашата задача е да се борим за постигане на основните стълбове на ЕС: защита на правата на човека и основните свободи, принципи и ценности на ЕС, за да се създадат условия, които ни позволяват да живеят в мир и сътрудничество, и поглеждам с нетърпение към бъдещето с оптимизъм”, каза президентът.
“Ние искаме нещо, което касае и обхваща кипърските гърци и кипърските турци “, добави той. “Това, към което ние се стремим, е достоен мир.”
В интервю, публикувано в неделя във в-к „Филелефтерос”, специалния съветник на ООН Еспен Барт Ейде, сподели, че за разрешаването на кипърския въпрос няма графици или краен срок.
“Ние искаме да намерим решение, което е напълно съвместимо с основните ценности и принципи на ЕС и международните права на човека. Ще трябва да се направят компромиси, но те никога не трябва да са за сметка на правата на физическите лица”, каза Ейде.
В интервю за в-к „Филелефтерос” в неделя гръцкият външен министър Никос Котцас каза, че не може да има разрешаване на кипърския въпрос без премахване на гаранциите.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*