Работата по Апостолос Андреас трябва да бъде завършена до 2017 г.

Възстановителната работа по манастира Апостолос Андреас в окупирания север се очаква да бъде завършена до края на 2017г.

Възстановяването на манастира е двуобщностен проект, финансиран главно от Гръцката православна църква на Кипър и кипърската турска религиозна администрация.
Намира се на източния връх на острова, на полуостров Карпас, манастирът спешно се нуждаеше от ремонт и са били необходими години, за да се постигне споразумение за неговото възстановяване.

Такис Хаджидеметриу, ръководителят на техническата комисия за културното наследство, каза, че 50 процента от проекта е завършен.
“Работата напредва добре,” каза той пред репортери по време на посещението за отбелязване на една година от стартиране на проекта.
Това, което е най-важното е, че проектът е съвместен. „Това е сътрудничество между кипърските гърци и кипърските турци, и мога да кажа, че това е абсолютен модел. Нашата цел е да го използват и други области, за да бъдат възстановени и други светини и паметници на културата”, добави той.
Цената на проекта се очаква да достигне 6 милиона евро.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*