Промените в Турция биха могли да повлияят на Кипър, казва президентът Анастасиадис

Смяната на правителството в Турция може да има пряко въздействие върху наскоро подновените преговори за уреждане на кипърския проблем, заяви президентът Никос Анастасиадис в интервю за турския всекидневник Хюриет днес.

Според Хюриет, кипърският президент твърди, че, въпреки че и двамата с Мустафа Аканджъ  са ангажирани с обединението на острова, развитието в Турция може да има пряко въздействие върху напредъка в преговорите.

Но предпазливо се пояснява, че такъв ефект вероятно ще се върти около изолирани въпроси, като по този начин се дистанцира от една популярна опозиционна мантра – “ключът към разрешаването се крие в Турция, а не в общността на кипърските турци”.

Говори се за отварянето на други контролно-пропускателни пунктове, но най-важните пунктови, от които ще се възползват и двете общности са тези, които се характеризират като военни зони. В тази връзка, демилитаризацияте на определени райони ще бъде една от най-важните стъпки за укрепване на доверието. За да се направи това обаче, необходима е подкрепата на Турция. В това число влиза и въпросът с изтеглянето на турските войски, териториални корекции, заселници и други, казва г-н Анастасиадис.

Според негов момента климатът е доста положителен и че продължаващият процес е чудесна възможност за финализиране на преговорите, без да се ангажира с някакви срокове.

Като член на Европейския съюз, Кипър може да бъде задължен да поеме “малка военна сила” за общата сигурност и отбранителна политика на ЕС, и “асиметрични заплахи като тероризъм”.

“В противен случай, ние подкрепяме демилитаризация”, казва кипърският президент.

Според президента на Кипър, за недоверието на кипърските гърци към Турция, и подобното недоверие на кипърските турци към кипърските гърци “ние ще намерим начин”.

Той добави, че връщането на Вароша градът-призрак на законните му собственици е ключов елемент в преговорите.

По материали на CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*