Президентът Анастасиадис: Кипърската общественост ще бъде широко информирана за преговорите

Преговорите за решаване на кипърския проблем – какво се случва?

Вчера президентът Анастасиадис заяви, че кипърската общественост ще бъде широко информирана за развитието на преговорите за решаване на кипърския проблем.

В изявление пред чуждестранни журналисти, които бяха в окупираните територии за организираните мероприятия, посветени на 41 годишнината от турското нашествие на острова, лидерът на кипърските турци Мустафа Аканджъ заяви, че  сегашният кръг от преговорите може да бъде последният шанс за намиране на решение и ако преговорите продължават със сегашното темпо, може да бъде постигнато споразумение в рамките на месец.

В рамките на споразумението, което трябва да бъде постигнато с кипърските гърци, той каза, че всяка общност ще доминира в собствената си област.

Предполага се, че кипърските турци и кипърските гърци ще могат да пребивават в каквато и област искат при определени условия.

Тези кипърски гърци, които искат да се установят в северната част и кипърските турци, които се установяват в южната част, ще имат политически права и трябва да имат възможност да участват в местните избори и избори на ЕС.

Обсъдени са всички въпроси, отнасящи се за гаранции и териториални въпроси, освен името на страната за в бъдеще. Възможно е да бъде Федерация „Обединен Кипър”.

По отношение на прилагането на закона, той каза, че съотношението на федералната полиция ще бъде 50-50 или 40-60, както и че не е постигнато споразумение за армията, тъй като не може да е една армия.

„На масата са предложенията, които се обсъждат в момента, а не това, което е било вече договорено”, каза Анастасиадис.

Той обеща да информира обществеността, за да се избегне дезинформация и от двете страни, но и за тези, които не биха искали да видят обединението на страната.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*