Преговорите: Правата за собственост трябва да се отнасят както за собствениците, така и за текущите потребители

Правото на собственост на лишените собствениците, и на настоящите потребители, ще бъдат спазени по новия механизъм, одобрен от двете общности в преговорите за обединение, заяви говорителят на лидера на кипърските турци в четвъртък.

Говорейки по радиостанцията Bayrak, Барис Бурку, каза че намирането на справедливо решение е от първостепенно значение и дискусиите в това направление е време да започнат.
По-рано тази седмица, лидерите на общностите се споразумяха за създаването на независима комисия по имотите.

Специален съветник на ООН Еспен Барт Ейде заяви пред репортери, че прогонените собственици и настоящите потребители ще имат различни възможности за избор по отношение на исканията си към засегнатите имоти.

Изборите ще включват компенсация, обмен и възстановяване, като някои от тези възможности ще бъдат обект на съгласувани критерии.

Засегнатите имоти ще бъдат категоризирани. Комисията по имотите ще бъде упълномощена да разреши имуществени претенции по взаимно съгласувани критерии, и ще се състои от равен брой кипърски турски и кипърски гръцки членове.

Коментирайки това, Барку заяви, че правителството гарантира, че нито една от страните няма да налага своята воля на другата.
Съобщенията в медиите както на север, така и на юг могат да бъдат подвеждащи, добави той.

В частност, той се позовава на доклади в турско-кипърската преса, която  предполага, че Петер Ван Нуфел, личният представител на председателя на Европейската комисия ще бъде в посредническата мисия на ООН в Кипър и ще бъде включен в реалните преговори.
Барку приветства постигнатия до момента напредък по въпроса за собствеността, но каза, че двете страни, след като се съгласили с общите насоки, сега трябва да работят в подробности.

Подобни комисии, които се занимават с масови искове от разселени лица са създадени в други конфликтни зони, като например Босна, Косово и Руанда.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*