Нови проекти за € 160млн. за Фамагуста и Ларнака 

Президентът Никос Анастасиадис в четвъртък обяви нови инфраструктурни проекти на стойност около € 160 млн. за Фамагуста и Ларнака

На срещата в кметство Паралимни той заяви, че за район Фамагуста ще бъдат отпуснати 95 млн.евро за комунални проекти, пътни работи, нова полицейска служба и велосипедни алеи.

“Две години и половина след риска от фалит, ние сме в състояние да обявим проекти за развитие и това само по себе означава много”, каза президентът.

Очаква се работата по проектите да започне тази година или началото на 2016.

В списъка на първо място стои проектът за подобряване на водоснабдяването на Kokkinokremos на стойност 17 млн.евро.

Втората обществена полза е програма за управление на отпадъците на стойност € 6,5 млн.

Проектите в Паралимни включват също подобряване на Пернера Avenue на стойност 8 млн.евро, изграждане на нова сграда за полицията във Фамагуста за 4,3 млн.евро, крайбрежна пешеходна алея и други.

Агия Напа  ще получи € 6,5 млн. за реконструкция на нейната първа линия на плажа, велосипедна алея на Ниси Avenue, възстановяване на средновековния манастир, както и подобряване на достъпа до центъра на популярния курорт.

Дериния също влиза в проектите с подобряване на пътната мрежа в района и ремонт на общинския стадион.

Община Сотира ще получи € 600 000 за ремонт на стадиона.

Ларнака ще има възможност да задвижи нови проекти за 64 млн.евро, включващи укрепване на крайбрежието в Ороклини и изграждането на ново училище, ще бъде финансиран проект за защита от наводнения в Арадипу на стойност 12 млн.евро.

Пътят от Менеу до Кити ще бъде обновен на стойност от 5,8 млн.евро, а Атиену ще получи нов здравен център и ново училище за 4,6 млн.евро.

По отношение разширението на пристанището в Ларнака, президентът заяви, че преговорите с консорциума са приключили неблагоприятно, който не може да изпълни условията по сделката.

Въпреки това, президентът заяви, че държавата иска да превърне пристанището в главната пътническа пристанище на острова и тази цел остава непроменена.

Той увери обаче, че процедурите за редизайн на проекта ще бъде ускорен.

През септември той ще има нови срещи със заинтересовани инвеститори, за да чуе техните становища. Нов търг ще бъдат обявени до края на 2016.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*