Днес Гърция обяви, че не приема условията на кредиторите

Нашите партньори трябва да разберат, че през последните пет години гръцкият народ страда и някой трябва да сложи край на игрите за сметка на гръцкото население, обяви гръцкият премиер

Гръцкото правителство няма да приеме предложения от международните кредитори проект за споразумение, заяви премиерът Алексис Ципрас на среща с финансовия министър Янис Варуфакис и други министри.

“Последните предложения на кредиторите няма да бъдат приети. Нашите партньори трябва да разберат, че през последните пет години гръцкият народ страда и някой трябва да сложи край на игрите за сметка на гръцкото население”, заяви Ципрас.

Според Ройтерс международните кредитори са поискали властите в Атина да се съсредоточат върху приватизацията на държавна собственост, да намалят пенсиите и да продължат с реформите на пазара на труда.

Ако Гърция приеме този план, кредиторите ще отпуснат 10.9 млрд. евро от неизползвани средства за спасяване на банки, които бяха върнати в Европейския фонд за финансова стабилност. По този начин правителството на Ципрас ще покрие финансовите нужди през юли и август.

ЕС и МВФ искат от Атина да намали разходите за пенсии и да обещае законодателни реформи.

Кредиторите искат от правителството да набере 1.8 млрд евро, като увеличи ДДС за определена група стоки, в това число лекарства до 11%, а за други като електричеството – до 24%.

Споразумението предполага премахването на социално плащане към пенсионерите с нисък доход, известно като EKAS, което ще спести още 800 милиона евро до 2016 г.

Утре се очаква Алексис Ципрас да информира парламента за състоянието на критичните преговори с международните кредитори.

“В парламента ще се проведе дебат по инициатива на премиера”, заяви източникът от кабинета на Ципрас. Втори неназован източник обяви, че няма да има вот.

Ципрас вероятно ще проведе нови разговори с ръководителя на ЕК Жан-Клод Юнкер и кредиторите в петък, съобщи близък до преговорите пред АФП, като посочи, че разговорите ще бъдат дълги и трудни. Друг източник също потвърди, че “срещата най-вероятно ще се проведе утре”.

Новият кръг от преговори най-вероятно ще включва същите участници – Ципрас, Юнкер и ръководителят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Представители на МВФ и ЕЦБ отсъстваха на вчерашната среща, което Юнкер обясни, че “е по техен избор”.

Източник: БГНЕС

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*