Алексис Ципрас ще преговаря днес с Ангела Меркел в Берлин

Гръцкият премиер Алексис Ципрас пристига днес на преговори с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин, съобщава “Катимерни”. Вестникът напомня, че в момента правителството в Атина изготвя план за реформи, които ще позволят на страната да получи финансиране от кредиторите си и да избегне банкрут.

Пред “Катимерни” Ципрас заяви, че срещата е възможност двамата лидери да разговарят без напрежение помежду им. “Срещата ни няма да бъде притискана от преговори”, каза той. “Това е много важно, понеже и двамата можем да обсъдим важните проблеми, които натоварват Европа и да подобрим двустранните отношение между нашите страни”, добави премиерът.
Ципрас подчерта, че това е “уникална възможност за постигане на промени, които предишните правителства не са опитвали, понеже са били отдадени на могъщи интереси или не са се ползвали с подкрепата на народа”.
Независимо от оптимистичния тон на премиера, предизвикателствата пред него са тежки и многообразни. Независимо от уверенията му, че Гърция ще се справи със задълженията си, страната разполага с все по-малко средства. Атина се нуждае от 1.5 милиарда евро за да изплати мартенските си дългове и от още 2 милиарда през април.
Близки до правителството източници посочват, че досегашните задължения са били платени, но не е известно дали това ще е възможно и в бъдеще. Обмислят се няколко варианта – използване на дълг за изплащане на заплати и пенсии и разходване на част от резервите на пенсионните фондове,  въпреки че засега институциите се противопоставят.
Същевременно Атина трябва да подготви и серия реформи, основани на изпратен през февруари от финансовия министър Янис Варуфакис списък до кредиторите. Те ще трябва да бъдат одобрени както от еврогрупата, така и от гръцкия парламент, което от значи, че Ципрас трябва да спечели подкрепата на крайнолевите в рамките на собствената си партия СИРИЗА.
Преговорите между Ципрас и няколко държавни глави в Брюксел миналия четвъртък изглежда намалиха напрежението до известна степен. Премиерът обаче не успя да сключи с тях споразумение за отпускане на средства, а ръководителят на ЕЦБ Марио Драги продължава да поддържа позицията си, че Гърция първо трябва да демонстрира прогрес в реформите преди ограниченията за финансирането й да бъдат премахнати.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*