Експерти изготвят план за справяне с необслужваните кредити

Председателя на ДИКО Никола Пападопулос заяви, че екип от експерти подготвя предложения до Европейската централна банка за създаването на национален орган за управление на активи, който ще помогне за намаляване на необслужваните кредити в банковата система.

„Трябва да има определен план за управление на тези заеми, защото аргументът, че този проблем ще бъде решен от само себе си, е неоснователен. Също така, аргументът, че е твърде късно (за това), не верен, тъй като Италия е на път да създаде своя собствена национална система за управление на активи, която да управлява необслужваните кредити”. “Ние говорим за няколко десетки милиона евро, около 150 милиона евро, които ще са в помощ при управляването на  проблем от 27 милиарда”, каза той днес. “Това е полезно за правителството да се намеси и да се справят с бомба със закъснител, тиктака в този момент на фондации на икономиката”. На 29 октомври, финансовия министър Харис Георгиадис заяви, че правителството е „готово да разгледа всяко предложение, което ще спомогне за намаляване на лошите кредити в банковата система, включително фонд, който ще ги „закупува”.

Необслужваните кредити в кипърската банкова система, страничен продукт от бързото разрастване на кредитирането, което започна преди около 11 години, възлиза на почти € 27.4 милиард през август и съставено 47,8% от общите банкови активи.

Участието на правителството във финансирането на този орган, който ще действа на подобна основа като Националната агенция за управление на активи в Ирландия от 2009г., за да се справят с последиците от финансовата криза от 2008г., не трябва да бъде част от държавния дълг, каза той. „Необходимо е тройката да приемат този план положително, особено ЕЦБ,” каза Харис Георгиадис.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*