Президентът Анастасиадис ще посети Атина в петък

На дневен ред – преговорите за решаване на кипърския въпрос

Президентът Никос Анастасиадис ще бъде в Атина в петък, за да запознае политическо ръководство на Гърция относно възобновяването на преговорите за Кипър.
Източник от дипломатическите среди заяви, че следващия кръг от преговори ще бъде “един от най-решителните относно кипърския проблем”.
Никос Анастасиадис ще се срещне с гръцкия президент, министър-председателя, и лидерите на парламентарните партии. Той заяви, че ще се върне на масата за преговори, при условие, че Турция  се ангажира да не “участва в други обидни действия “, че няма да има “други условия “, и че преговорите ще бъдат възобновени, “където те са спрени “.
Преговорите бяха преустановени през октомври 2014 г., след като Турция изпрати кораба Барбарос в изключителната икономическа зона на Кипър за проучвания за природен газ.
По-рано този месец, говорителят на правителството Никос  Христодулидес , каза че има съобщение от Анкара, че след оттеглянето на Барбарос, Турция няма да поднови своя NAVTEX.
“С оглед на тези факти, и като се има предвид силното ни желание за намиране на решение на проблема възможно най-скоро,  Кипър  е готов да оттегли решението си за прекратяване на участието си в процеса на преговорите”, заяви говорителят. Според  Анастасиадис и като се има предвид избора на севера в неделя за нов лидер на кипърските турци, “това е най-подходящият момент за придвижване на Кипърския проблем към съществена фаза за разрешаването му “.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*