Очакват се положителни новини от газовото находище  Афродита

Очакват се положителни новини от третия сондаж в находището на природен газ Aphrodite в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър, за да се тества качеството и количеството на залежите, обяви министърът на енергетиката Георгиос Папанастасиу в понеделник.

 Папанастасиу каза, че сондирането е приключило миналата седмица на 13 юли и е извършено в средата на полето, разположено в блок 12 на ИИЗ.

Министърът каза, че преди това са направени два сондажа в източната и западната част на находището.

„За първи път беше направен опит за сондиране в центъра на полето, за да се потвърдят количествата и качеството на природния газ, които всъщност очаквахме“, добави той.

Папанастасиу каза, че преработеният план за добив на полето споменава началото на 2028 г., но лесно може да бъде 2027 г.

Резултатите от самия сондаж се очакват до края на август, като в същото време се обмисля да се изпрати отговор на управляващата компания Шеврон за преработения план за развитие.

Попитан за сътрудничеството на Кипър с Египет и Израел, министърът каза, че вчера са договорени имената, които ще участват в двата технически комитета.

Той припомни, че има два комитета, договорени между министрите на енергетиката преди около месец – природен газ и водород за единия и другия за електрическата връзка на двете страни (Кипър и Израел) – и които ще започнат работа около края на този месец.

Съобщения за това са възможни на тристранната среща на 26 юли, каза той.

Помолен да каже дали има някакво развитие по отношение на други находища в ИИЗ на Кипър, Папанастасиу каза, че има находища, които се намират малко по на юг. Най-бързо развиващият се вероятно ще бъде “Kronos”, който е под управляващата компания Eni, докато Total също е в същата област.

Относно предложението на опозицията Disy за възстановяване на субсидиите за електроенергия поради горещата вълна, Папанастасиу заяви, че въпреки че това е въпрос, който засяга министерството на финансите, той е бил обстойно обсъден с министерството на енергетиката и в кабинета и взетото решение не е било лесно.

„Вярвам, че това е правилно като посока на този етап, защото трябва да сме сериозни и за нашите финанси“, добави той.

Той отбеляза, че субсидиите за електроенергия натоварват значително държавната хазна, така че те (субсидиите) са насочени към уязвимите групи, като може да се включат и други групи, което ще стане ясно в следващите дни.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*