Кипър: Държавата ще подпомогне ипотечните кредити от последните две години

Вече са одобрени субсидиите за лихвите по ипотечните кредити. Скоро ще влезе в сила държавна програма за подпомагане на хората, закупили жилища на кредит през последните две години.

Генералната дирекция за конкуренция на Европейската комисия одобри плана на правителството на Кипър за субсидиране на лихвите по жилищните кредити.

Подпомагане ще получават семейства с годишен доход под 50 000 евро, които са изтеглили ипотечен кредит между 1 януари 2022 г. и 31 декември 2023 г. в размер, който не надвишава 400 000 евро.

Субсидията за две години ще покрива 50% от увеличението на лихвения процент, настъпило след подписването на договора за заем. Бюджетът на плана е 20 милиона евро.

Програмата за подпомагане ще облекчи финансовото състояние на домакинствата, което е една от целите на правителството. Министерството на финансите вече е ангажирано със следващия етап от изпълнението на плана: преговори с кредитни институции, подписване на споразумения, установяване на процес за оценка на бенефициентите.

Сънародници, закупили жилища с ипотечен кредит праз последните две години биха могли да се възползват от програмата, получавайки повече информация от своята банка и КЕП.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*