Мнозинството вярват във възможността за решение на Кипърския въпрос

Мнозинството от кипърските гърци смятат, че сегашната обстановка може да доведе до споразумение и провеждането на референдум по кипърския проблем.
Проучването, проведено от (Omada Kypros), показа, че промяната в климата се дължи основно на промяната в ръководството на кипърските турски, и че сегашната ситуация може да доведе до споразумение и референдум. Преобладаващото мнение е за готовността да се приеме един почтен компромис, като част от федерация със силна централна държава.
По принцип, хората реагират положително. Те очакват обаче да видят какво ще е окончателното предложение и тогава ще гласуват. „Тяхната позиция изглежда е, „да”, подкрепям усилията, „да”, подкрепям преговорите, но аз искам да знам какво е окончателното предложение, преди да дам моя глас”, каза Сотос Кторидес от Omada Kypros. Хората на средна и над средна възраст реагират по-позитивно, отколкото младите хора. Пафос е градът с най-много отрицателни отговори и песимистично настроени хора. Демографската оценка показва, че хората над 45 годишна възраст, живеещи в столицата и градовете са позитивно настроени.
Жените по някаква причина се възприемат като по-предпазливи, докато мъжете са по-позитивни.
Запитан защо, възрастните хора са по-положителни, Сотос Кторидес каза “хората в тези възрастови групи имат историческа памет и могат да упражняват по-самостоятелно критика. Те не забравят, че и двете страни са виновни за това, което се случи в Кипър. “Те винаги ще помнят миналото, но и искат да създадат едно бъдеще на благоденствие и сигурност”. Проведена между 29 юли и 12 август, анкетата показа нарастване на оптимизма сред кипърските гърци – 52 на сто, в сравнение с 47 на сто, които останаха песимистично настроени.Повечето подкрепят двузонната, двуобщностна федерация – 38 на сто, срещу 28 на сто, които са против нея.
68 на сто от анкетираните отхвърлят решението за две държави и 60 на сто отхвърлят и сегашното статукво.
Единната държава получава най-много гласове – 43 на сто, следвана от федерацията, 34 на сто.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*